Šta je lasersko skidanje dioptrije

Šta je lasersko skidanje dioptrije

Lasersko skidanje dioptrije (ili lasersko uklanjanje dioptrije) je procedura kojom se pomoću lasera uklanjaju refrakcione mane, odnosno "dioptrija" i omogućava jasan vid bez nošenja naočara i kontaktnih sočiva.

Omogućite sebi jasnu i oštru sliku odmah po prvom otvaranju očiju ujutru, uživanje u sportskim aktivnostima bez nošenja naočara i sočiva, oslobodite se skidanja sočiva pred spavanje i njihovog svakodnevnog održavanja.

Potpuna bezbolnost procedure, visok procenat uspešnosti, trajanje interevencije od samo 15 minuta i veoma brz vidni oporavak, su omogućili da uklanjanje dioptrije laserom postane jedna od najbolje prihvaćenih procedura od strane pacijenata, kojoj se do sada podvrglo preko 50 miliona osoba širom sveta.

Slika: Laserom se menja prelomna moć rožnjače i trajno uklanja dioptrija

Po zvaničnom istraživanju Evropskog udruženja refraktivnih hirurga i hirurga katarakte (European Society of Cataract and Refractive Surgeons) iz 2010. godine, procenat pacijenata kojima je laserski uklonjena dioptrija i koji bi  preporučili lasersko skidanje dioptrije i drugima iznosi blizu 98 procenata. Prema rezultatima ankete koju popuni svaki pacijent nakon laserskog skidanja dioptrije u očnoj bolnici ,,Profesional'', nakon nekoliko hiljada obavljenih procedura u našoj klinici, procenat pacijenata koji bi preporučili lasersko skidanje dioptrije svojim prijateljima iznosi 99,2 %, što odgovara rezultatima u vodećim evropskim klinikama.

Odlični, ljubazni i stručni u svom poslu, sve pohvale za očnu bolnicu profesional! Konačno posle 20 godina vidim kristalno jasno sa svojim očima, - 8,5 dioptrija je prošlost! Hvala Vam puno! :)

Posted by Vesna Čugalj on Friday, June 19, 2015

Preduslovi za lasersko skidanje dioptrije

 1. Morate imati najmanje 18 godina
 2. Stabilnu dioptriju najmanje godinu dana (za visoke minus dioptrije dve godine)

 3. Dioptrije od -10D do + 6D i astigmatizam do 6D 

 4. Da rožnjača i oko u celini zadovoljavaju određene medicinske kriterijume kako bi se osigurala bezbednost zahvata, što se utvrđuje posebnim, veoma opsežnim pregledom, na visoko sofisticiranim i specijalizovanim dijagnostičkim aparatima

 5. Ukoliko ste nosilac mekih kontaktnih sočiva potrebno je da ih skinete I ne nosite nedelju dana pre preoperativnog pregleda kako bi se precizno moglo ustanoviti da li ste dobar kandidat za lasersko skidanje dioptrije. Ukoliko nosite RGP (polu-tvrda) kontaktna sočiva potrebno je da ih ne nosite dve nedelje pre pregleda.

U sledećem informativnom filmu, mr sci. med. dr Gordana Suvajac, medicinski direktor očne bolnice Profesional, objašnjava šta je lasersko skidanje dioptrije, koje se dioptrije mogu ukloniti laserom, tok same intervencije i postoperativni period. Takođe možete videti i iskustva pacijenata koji su se laserskom intervencijom u očnoj bolnici Profesional trajno oslobodili nošenja naočara i kontaktnih sočiva.


Pregled za lasersko skidanje dioptrije

Kao što smo već napomenuli, da bi pacijent mogao da se podvrgne laserskom skidanju dioptrije moraju da budu ispunjeni osnovni preduslovi pre svega u pogledu visine dioptrije i njene stabilnosti.

Slika: Precizno snimanje rožnjače pomoću Wavelight Oculyzer-a

Pored toga, da bi se sa sigurnošću utvrdilo ko je kandidat za lasersko skidanje dioptrije i kako bi se osigurala bezbednost i uspešnost zahvata, neophodno je obaviti opsežan dijagnostički pregled za lasersko skidanje dioptrije.

Taj pregled uključuje:

 1. kompjutersko određivanje dioptrije automatskim refraktokeratometrom
 2. visoko sofisticirano i precizno snimanje rožnjače kornealnom tomografijom
 3. bezkontaktno merenje očnog pritiska
 4. proveru kvaliteta suznog filma
 5. određivanje vidne oštrine
 6. kompletan biomikroskopski pregled prednjeg očnog segmenta
 7. određivanje vidne oštrine u cikloplegiji (sa proširenim zenicama)
 8. kompletan biomikroskopski pregled očnog dna


Trajanje kompletnog pregleda za lasersko skidanje dioptrije iznosi dva sata. Po završetku ovih dijagnostičkih procedura i potvrđivanju da je pacijent kandidat za lasersko skidanje dioptrije zakazuje se termin same procedure.

Već prvi dan posle intervencije 90% pacijenata ima maksimalnu vidnu oštrinu i posle tri dana se, uz pojačan higijenski režim, vraćaju svakodnevnim i radnim aktivnostima.

 

Za poslednjih 25 godina u stručnoj medicinskoj literaturi je objavljeno preko 1000 radova u kojima je analizirana uspešnost i bezbednost procedura laserskog skidanja dioptrije, što je čini najizučavanijom procedurom u medicini. U prilog njene uspešnosti i bezbednosti govori i podatak da se rutinski obavlja i na astronautima i vojnim pilotima, populaciji sa najvišim vidnim zahtevima.

Za sve pacijente koji u februaru laserski uklone dioptriju, očna bolnica Profesional je omogućila besplatan pregled za lasersko skidanje dioptrije.